انواع هواپیمای نظامی
هنگامی که صحبت از انواع هواپیما یا هلیکوپتر میشود باید گفت که هواپیمای نظامی در صدر این جدول قرار می گیرند. هواپیمای نظامی در انواع گوناگون و به منظور اهداف مختلفی طراحی و ساخته میشود. اگر شما هم علاقه مند به آشنایی با انواع این هواپیماها هستید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
از دهه 1780 که نخستین هواپیمای عملی مورد بهره برداری قرار گرفت. همواره ارتش این افتخار را داشته است که از آخرین پیشرفت ها در طراحی هواپیماها به منظور تحقق اهداف خود بهره مند شود. که این امر تا به امروز نیز متوقف نشده است.
در حقیقت ارتش دارای هواپیماهایی است که بر خلاف هواپیماهای تجاری یا خصوصی در ابعاد، کارکرد و طرح های گوناگونی ساخته میشود. به معنای واقعی کلمه شما می توانید هفته ها یا ماه ها برای مطالعه انواع هواپیمای نظامی زمان بگذارید.
1
هواپیمای حمل و نقل نظامی
این مدل از هواپیمای نظامی همانگونه که از نام آن مشخص است، بیشتر به منظور حمل و انتقال سایر هواپیماها ، تجهیزات و حتی پرسنل از یک مکان به مکان دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. نحوه بارگیری و تخلیه در این هواپیما به دو صورت انجام میشود.
تخلیه یا به شکل مستقیم از هواپیما خارج میشود یا در موارد دیگر ، محموله ها با استفاده از چتر نجات رها می شوند ، به این معنی که هواپیماها حتی مجبور به فرود نیستند. اگرچه برخی افراد این هواپیماها را هواپیمای باری می نامند ، اما باید گفت که از نظر فنی صحیح نیست چرا که آنها افراد نظامی و چتربازان را حمل می کنند.
2
هواپیمای جنگنده نظامی
این دسته از هواپیمای نظامی برای اهداف جنگی مورد استفاده قرار می گیرند. که عمدتاً برای از بین بردن هواپیماهای دشمن که در حال پرواز هستند، کاربرد دارند. این هواپیمای نظامی مأموریت خود را به هر دو صورت عملیات ضد هوایی دفاعی و تهاجمی انجام می دهد. اگرچه جنگنده هایی نیز وجود دارند که می توانند حملات زمینی را نیز انجام دهند.
در هواپیماهای جنگنده نظامی بسته به نوع و هدف ماموریت، انواع سلاح های نظامی از جمله مسلسل، موشک، بمب، توپ و موشک های هدایت شونده حمل می شود. امروز با پیشرفت های زیاد در زمینه تکنولوژی هوانوردی بسیاری از این هواپیماها می توانند از مسافت های طولانی، اغلب حتی قبل از اینکه دشمن بتواند آنها را شناسایی کند یا ببیند، مورد هدف قرار دهند.
برخی از هواپیماهای جنگنده مشهور شامل F-15 Eagle ، Su-27 و Lockheed Martin F-22 Raptor هستند. هواپیماهای جنگنده نظامی می بایست قدرت مانور و سرعت بیشتر و ابعاد کوچک تری نسبت به سایر انواع هواپیمای نظامی داشته باشند تا بتوانند کار خود را به درستی انجام دهند.
3
هواپیمای نظامی گشت دریایی
هواپیماهای گشت دریایی دارای بال های منحصر به فردی هستند که به آن ها این اجازه را میدهد تا مدت زمان طولانی روی آب بمانند و فعالیت خود را انجام دهند. این فعالیت ها شامل ماموریت های جستجو و نجات است. در واقع بسیاری از هواپیماهای گشت دریایی تنها به این منظور ساخته شده اند.
این هواپیما تنها برای ارتش و این نوع ماموریت ها مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از انواع هواپیماهای گشت دریایی هستند که اصلاح شده هواپیماهای از قبل وجود داشته اند و فقط برای این منظور توسعه نیافته اند. همچون هواپیمای Boeing P-8 Poseidon که شبیه هواپیمای اصلاح شده بوئینگ 737-800 است.
برخی از اسامی دیگری نیز برای هواپیماهای گشت دریایی استفاده می شود شامل هواپیماهای شناسایی دریایی ، هواپیماهای گشتی و حتی بمب های گشتی که در گذشته بیشتر کاربرد داشته است.
4
بمب افکن های نظامی
بمب افکن های نظامی سنگین تر، بزرگ تر و کم تحرک تر از هواپیماهای جنگنده مورد استفاده برای جنگ هستند. این هواپیما ها قادرند تا انواع مختلفی از سلاح های نظامی از جمله موشک های کروز، بمب ها و حتی اژدرها را نیز حمل کنند.
از بمب افکن های نظامی بیشتر به منظور انجام حملات زمینی استفاده می شود. از آنجایی که این هواپیماها سریع نبوده، بنابراین قادر به تقابل مستقیم با دشمن نیستند. بمب افکن های نظامی می توانند یک موتوره و تک خلبان یا دو یا چند موتوره و دارای چندین خدمه باشند.
انواع مختلفی از بمب افکن های نظامی شامل بمب افکن های سبک، متوسط، سنگین و بمب افکن های اژدر و بمب افکن های غواص وجود دارد. Junkers Ju 88 و Tupolev Tu-16 Badger نمونه های دیگری از هواپیمای نظامی بمب افکن هستند.
5
هواپیمای حمله ای نظامی
از این دسته از هواپیمای نظامی برای حمل سلاح های معمولی یا هسته ای در پشت خطوط دشمن برای اصابت به اهداف زمینی استفاده میشود. همچنین کاربرد دیگر این هواپیماها پشتیبانی از نیروهای زمینی خودی است. در گذشته به این مدل هواپیماها بمب افکن نیز گفته می شد.
هواپیمای روسی، معروف به Ilyushin II-2 Shturmovik و همچنین Douglas AC-47 Spooky و Lockheed AC-130 نمونه هایی از هواپیماهای حمله ای نظامی هستند. هواپیماهای حمله ای نظامی معمولاً به طور کامل در پشت خطوط دشمن قرار می گیرند تا به اهداف خود حمله کنند بنابراین حملات هوایی را با دقت بیشتری در مقایسه با بمب افکن ها انجام می دهند.
6
هواپیمای شناسایی و نظارت نظامی
همانطور که می توانید حدس بزنید هواپیمای نظامی که به منظور شناسایی و بازرسی استفاده می شوند عمدتاً برای جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرند. این مدل هواپیمای نظامی مجهز به دوربین و سنسورهای ویژه هستند که آن ها را قادر می سازد برای انجام ماموریت خود اصلاح یا طراحی شوند.
امروزه بسیاری از فعالیت های آنها با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) یا حتی ماهواره ها تکمیل می شود. آنها می توانند از رادارهای مختلف و حسگرهای خاصی برای انجام فعالیت های خود استفاده کنند.
این نوع هواپیماها مجهز به تجهیزات و تکنیک های مختلفی هستند که می توان از آن ها برای کارهایی مانند گشت دریایی ، نظارت در میدان جنگ و حتی نظارت بر حریم هوایی استفاده کرد. علاوه بر پهپادها ، هواپیماهای شناسایی هم می توانند شامل طراحی هواپیماهای غیرنظامی باشند که متناسب با انجام وظیفه آن ها است.
7
هواپیمای چند منظوره نظامی
هواپیماهای چند منظوره نظامی همانطور که از نام آن ها مشخص است قابلیت انجام بیش از یک کار را دارند. این هواپیماها می توانند قابلیت های جنگی و بمباران را نیز داشته باشند. وظیفه خاص آنها به آنچه که در ماموریت نیاز است بستگی دارد و امروزه استفاده از آن در ارتش بسیار متداول است.
هواپیماهای چند منظوره نظامی همچنین می توانند وظایف دیگری از جمله کنترل هوای رو به جلو، شناسایی هوایی و حتی جنگ الکترونیکی را نیز انجام دهند. هرچند این هواپیماها قادر به انجام حملات زمینی هستند، اما از آن ها بیشتر در حملات هوایی استفاده میشود.
نمونه هایی از هواپیماهای چند منظوره نظامی عبارتند از: Eurofighter Typhoon ، Dassault Rafale ، Saab JAS-39 Gripen و Junkers Ju 88 برخی از این هواپیماها با توجه به اینکه می توانند به سرعت نقش خود را در ماموریت تغییر دهند با عنوان هواپیماهای نوسانی نیز شناخته می شوند. برخی دیگر از ماموریت های آنها شامل پشتیبانی هوایی نزدیک و سرکوب پدافند هوایی دشمن است.
8
هواپیمای نظامی هوابرد هشدار دهنده اولیه
سیستم هشدار و کنترل اولیه هوا، یک سیستم راداری است که کشتی ها ، وسایل نقلیه زمینی و هواپیماها را ردیابی می کند و با هدایت هواپیمای نظامی و جنگنده ها کنترل فضای نبرد را به دست می گیرد. این کار بر عهده هواپیمای نظامی هشدار دهنده است.
این هواپیماها می توانند کار نظارت بر اهداف هوایی یا زمینی را انجام دهند و حتی عملکردهایی مشابه کنترل کننده ترافیک هوایی را داشته باشند. آنها برای تعیین تفاوت بین هواپیماهای دشمن و خودی از رادارها استفاده می کنند.
برخی از این هواپیمای نظامی مورد استفاده برای این کار عبارتند از: Lockheed EC-121 Warning Star ، Fairey Gannet AEW.3 و Northrup Grumman E-2 Hawkey هستند. این هواپیمای نظامی می توانند برای هر دو عملیات تهاجمی و دفاعی مورد استفاده قرار گیرند.
به عنوان مثال، آنها می توانند جنگنده ها را به نقاط هدف خود هدایت کنند و نیروهای دشمن را هم در زمین و هم در هوا مورد حمله قرار دهند. این هواپیماها می توانند هم در نیروی هوایی و هم نیروی دریایی مورد استفاده قرار گیرند.
9
هواپیمای نظامی آزمایشی
اگر ارتشی بخواهد تکنولوژی های پیشرفته ساختاری و آیرودینامیکی را آزمایش کند، به منظور انجام این کار از هواپیمای نظامی آزمایشی استفاده می کند. این هواپیماها بسیار فنی و پیشرفته هستند اما هنوز به طور کامل در پرواز اثبات نشده اند.
Bristol 188 یک نمونه از هواپیماهای آزمایشی است، همانطور که در انگلستان de Havilland DH-108 Swallow و Avro Ashton وX-9 Shrike در ایالات متحده همگی جزئی از هواپیمای نظامی آزمایشی محسوب می شوند.
10
هواپیمای نظامی جنگ الکترونیکی
این گروه از هواپیمای نظامی برای جنگ های الکترونیکی یا EW مورد استفاده قرار می گیرند. این هواپیماها شامل Boeing EA-18G Growler و Boeing F / A-18F Super Hornet هستند.
این هواپیماها در کلیه موارد جنگ الکترونیکی از جمله تضعیف کارایی سیستم های راداری و رادیویی دشمن مورد استفاده قرار می گیرند. نمونه هایی از آن ها شامل Mi-8PP در روسیه، Embraer R-99 برزیل، Lockheed EC-130H در ایالات متحده و Shenyang J-16 در چین است.