اولین پرواز بوئینگ 777X، خبری خوب برای مسافران
درست است که هواپیمای بوئینگ 777X انقلابی در صنعت هوانوردی محسوب نمی شود، با این وجود، اولین پرواز این هواپیما در ماه گذشته تیتر خبری بسیاری از خبرگزاری ها بوده است. اما به واقع چه ویژگی منحصر به فردی در هواپیمای تازه ساخته شده بوئینگ وجود دارد؟
پس از دو حادثه فجیع هواپیمای 737 Max در سال های 2018 و 2019 که منجر به کشته شدن 346 مسافر شد، رونمایی از هواپیمای جدید بوئینگ توجهات بسیار زیادی را به سمت خود جلب کرد. در نتیجه اولین پرواز موفقیت آمیز هواپیمای 777X نقطه شروع تازه ای برای شرکت هواپیمایی بوئینگ محسوب می شود.
این پرواز آزمایشی از شمال سیاتل آغاز شد و پس از چهار ساعت در ایالت واشنگتن به پایان رسید. به این ترتیب مدل جدید هواپیمای بوئینگ از خانواده 26 ساله 777 اولین پرواز خود را با موفقیت به پایان رساند. حال بسیاری از خطوط هوایی منتظر عرضه آن به بازار هستند.
بوئینگ پس از این پرواز موفقیت آمیز در توئیتی اعلام کرد: این نقطه عطفی به منظور برنامه ها و آزمایشات بعدی در نظر گرفته شده برای هواپیمای 777X است. چرا که آن ها در تلاش هستند تا بتوانند این هواپیما را برای تحویل به مشتریان در سال 2021 آماده سازند.
-
ویژگی های منحصر به فرد بوئینگ 777X
در ابتدا باید گفت که این هواپیما بسیار چشمگیر است. حتی اگر تنها، نمونه تکامل یافته تر هواپیمای مدل 777 ( پایه اصلی بسیاری از ناوگان های هواپیمایی طی چند دهه گذشته) باشد. هواپیمای جدید بوئینگ 777X بزرگترین و کارآمدترین جت دو قلو در جهان خواهد بود که از نظر عملکردی بی نظیر است.
با پیشرفت های جدید و بسیار زیادی که در سیستم آیرودینامیک و موتور این هواپیما صورت گرفته، باعث شده تا 10 درصد در مصرف سوخت و به دنبال آن در تولید گازهای گلخانه ای و همچنین هزینه های سفر با این جت صرفه جویی شود.
می توان گفت، این هواپیما با قابلیت حمل تعداد بیشتری مسافر نسبت به سایر مدل های 777 بوئینگ، کارآمدترین هواپیمای دو قلو در جهان محسوب خواهد شد. چرا که با مصرف سوخت کمتر، مسافران بیشتری را جابجا می کند.
-
ویژگی های ظاهری هواپیمای 777X بوئینگ
در کنار تمام عوامل مربوط به تکنولوژی صنعت هوانوردی یک هواپیما می بایست از دید مسافران نیز جالب باشد. این بدان معنا است که قطعا تغییراتی نیز در بخش های دیگر این هواپیما مانند صندلی و پنجره ها ایجاد شده است.
هواپیمای 777X دارای ویژگی های بسیار جذابی است که احتمالا چشم نوازترین آن، قابلیت تا شدن بخش انتهایی بال ها است. این بال به گونه ای طراحی شده است که قابلیت تغییر در پرواز داشته و باعث افزایش یا کاهش طول بال هواپیما می شود.
در حالت کلی طول بال های این جت مسافربری 235 پا است که با تغییر در وضعیت انتهای بال، طول آن به 213 پا کاهش می یابد. این ویژگی این امکان را فراهم می کند تا هواپیمای 777X راحت تر در فرودگاه درون جایگاه قرار گیرد.
در واقع هواپیمای ایرباس A380 با داشتن بال هایی به طول 261 پا بسیاری از فرودگاه ها را در سراسر جهان وادار به ایجاد تغییرات پرهزینه ای در سال 2007 کرد. چیزی که بوئینگ سعی دارد با طراحی چنین بالی در آینده از آن جلوگیری کند.
این هواپیما مانند بوئینگ 787 Dreamliner، از مواد کامپوزیتی ساخته شده است. همچنین دارای پنجره ها و کابین مسافر بری بزرگ تر با طراحی کاملا جدید است. عرض کابین این هواپیما 4 اینچ افزایش یافته که باعث می شود فضای بیشتری برای قرارگیری صندلی ها وجود داشته باشد.
به طور کلی هواپیمای 777X بوئینگ به منظور رقابت با ایرباس A350 طراحی شده و بدنه عریض آن دارای دو مدل است. مدل 777-8 که توانایی و قابلیت حمل 384 مسافر را تا برد 8730 مایلی دارد و مدل 777-9 که می تواند 426 مسافر را با برد 7285 مایلی حمل کند. همچنین مدل 777-9 با طول 251 پا، طویل ترین هواپیمای جهان نیز محسوب می شود.
-
خریداران بوئینگ 777X
در حال حاضر گفته می شود که یکی از اصلی ترین خریداران این هواپیمای غول پیکر کشور امارات است. همچنین لوفتانزا از دیگر مشتریان جت جدید مسافربری بوئینگ خواهد بود. از دیگر خطوط هوایی که قصد استفاده از هواپیمای 777X بوئینگ را دارند می توان به خط هوایی سنگاپور، بریتیش ایرلاین و کاتای پسیفیک اشاره کرد.
در حال حاضر این گونه به نظر می رسد که بیشتر خطوط هوایی ایالات متحده آمریکا ترجیح می دهند همچنان از هواپیماهای دوربرد کوچکتر مانند بوئینگ 787 و ایرباس A350 برای ناوگان هوایی خود استفاده کنند. هر چند که ممکن است این خطوط هوایی نیز در آینده این جت مسافربری خارق العاده را سفارش دهند.
-
آزمایشات انجام شده بر روی هواپیمای 777X
شرکت هواپیمایی بوئینگ، اولین جت 777X خود را در ماه مارس از کارخانه خارج کرد اما به دلیل بروز مشکلاتی، پرواز آزمایشی آن را به تاخیر انداخت. در ماه ژوئن در نمایشگاه هوایی پاریس بیان شد که ساییدگی بیش از حد داخل موتور جنرال، عامل تاخیر در پرواز بوده است. بیان این نکته جالب است که موتور تجاری GE9x بزرگترین موتوری است که تا کنون ساخته شده است.
در ماه سپتامبر نیز به هنگام انجام یک تست آزمایشی روی این هواپیما، انعطاف پذیری بال ها با مشکل مواجه شد که پس از آن مهندسین سعی در برطرف کردن این مشکل داشتند. همچنین، گفته می شود که شرکت هواپیمایی بوئینگ در ابتدا قصد داشته تا برای مونتاژ قطعات این هواپیما از ربات استفاده کند اما در نهایت این کار را به افراد متخصص واگذار نمود.
در نهایت با کمال خوشبختی می توان گفت برنامه های آزمایشی این هواپیما آعاز شده و به احتمال بسیار زیاد از سال آینده هواپیمای 777X بوئینگ در اختیار مسافران قرار خواهد گرفت. اما قبل از شروع خدمات مسافربری، نیاز است تا این هواپیما گواهینامه لازم از اداره هوانوردی فدرال و سایر ارگان های نظارتی هوانوردی در سراسر جهان را دریافت کند.
طبق سند FAA که در ماه می سال 2018 منتشر شد، بوئینگ تعیین کرده است که اگر بال های هواپیما به هنگام برخاستن در موقعیت مناسب و ایمن قرار نگیرد می تواند یک رویداد فاجعه بار را رقم زند. به همین دلیل سازمان FAA، 10 شرط لازم را پیش از تایید این هواپیما برای بال ها در نظر گرفته است که تنها در صورت انجام تمامی آن ها گواهینامه پرواز برای 777X صادر خواهد شد.
یکی از این موارد، قرار دادن بیش از یک روش هشدار به خدمه پرواز، مبنی بر اینکه به هنگام برخاستن بال ها در موقعیت صحیح قرار نگرفته اند. همچنین در نظر گرفتن مکانیزمی به منظور جلوگیری از پرواز در هنگام عدم قرارگیری صحیح بال ها و مکانیزمی جهت جلوگیری از تا شدن بال ها در حین پرواز نیز باید در نظر گرفته شود.
در نهایت باید گفت، برخاستن موفقیت آمیز این هواپیمای 400000 پوندی، دستاوردهای بی نظیری را که بشر تا به امروز به آن دست پیدا کرده است، به ما یادآوری می کند. اینکه با وجود حوادث رخ داده و خطاهای انسانی، همچنان بشریت قادر به ساخت چنین شاهکار فوق العاده ای است.