اولین مجله اخبار و اطلاعات هوانوردی

ایرباس یا بوئینگ یکبار برای همیشه

0 718

برای دریافت جدیدترین به روز رسانی ها در موبایل خود مشترک ما شوید

همواره رقابتی شدید و همیشگی بین دو شرکت هواپیمایی ایرباس و بوئینگ وجود داشته است. اما به واقع کدام یک بهتر است؟ در نهایت کدام یک از این دو شرکت در این رقابت تنگاتنگ پیروز خواهد شد؟ در این مقاله قصد داریم تا این دو غول صنعت حمل و نقل هوایی را با یکدیگر مقایسه کنیم و به تجزیه و تحلیل و بررسی تاریخچه هر یک بپردازیم و دریابیم چه کسی در این رقابت پیروز خواهد شد.

  • تاریخ رقابت بوئینگ و ایرباس

تاریخ رقابت بوئینگ و ایرباس
تاریخچه تحویل ایرباس و بوئینگ تا سال 2019

بوئینگ و ایرباس تاریخ زیادی در رقابت با یکدیگر دارند و امروزه به جایی رسیده است که هر دو در آسمان حکمرانی می کنند. همانگونه که بریتانیا همواره بر دریا ها حکمرانی داشته است، آمریکا با ساخت پیشرفته ترین هواپیماها حکمران قاطع آسمان شد. این موضوع برای بسیاری از کشورهای اروپایی ناراحت کننده بود. به همین جهت برخی از آن ها تصمیم گرفتند تا در این زمینه به رقابت با آمریکا بپردازند.

  • تاریخچه مالی ایرباس

تاریخچه مالی ایرباس
Lufthansa Airbus A380 and Boeing 747

در سال 1969، دولت فرانسه و آلمان، تصمیم به راه اندازی یک شرکت هواپیمایی به منظور رقابت با کمپانی هواپیمایی بوئینگ آمریکایی گرفتند. از همان ابتدا اختلافات قابل توجهی بین دو شرکت وجود داشت. ایرباس از ابتدا سعی کرد تاکید خود را روی نوآوری بگذارد. به عنوان مثال، ایرباس تلاش کرد تا از مواد سبک تری در ساخت هواپیماهای خود استفاده کند.

از دیدگاه اقتصادی، ایرباس به عنوان یک تلاش مشترک در میان کشورهایی اروپایی شروع شد و کشورهای گوناگونی مسئولیت تولید بخش های مختلف آن را بر عهده گرفتند. این روحیه مشترک اتحادیه اروپا امروزه همچنان ادامه دارد و این نقطه تمایز بین این دو شرکت محسوب می شود.

شرکت هواپیمایی ایرباس برای تجارت در هلند ثبت شده و دارای سهام مشترک در فرانسه، اسپانیا و آلمان است. به گونه ای که بسیاری از قسمت های آن در این کشورها ساخته می شود. در حالی که شرکت بوئینگ، تنها متعلق به ایالات متحده آمریکا است.

همچنین هنگامی که ایرباس در حال گسترش نقش خود در صنعت مسافربری بود، بوئینگ به سرعت نقشی را ایفا می کرد که تا به امروز نیز ادامه دارد و آن هم تهیه کنندگی هواپیماهای نظامی است.

  • تاریخچه مالی بوئینگ

همانطور که CNBC در سال 2018 خاطر نشان کرده است، بوئینگ یکی از پایه های اصلی حمل و نقل هوایی در آمریکا محسوب می شود که دارای بزرگترین قراردادهای جهانی است. به گونه ای که تنها یک قرارداد 9.2 بیلیون دلاری با پنتاگون دارد.

در اواسط دهه 1990، کمپانی هواپیمایی بوئینگ قرارداد بیست ساله خود با خطوط هوایی آمریکا، دلتا و کانتیننتال امضا کرد و تبدیل به سازنده انحصاری هواپیمای آن ها شد که تا به امروز بر وضعیت رقابت این شرکت تاثیر داشته است. گفته می شود که خط هوایی آمریکا تا سال 2011 و خط هوایی دلتا تا سال 2013 از ایرباس خریداری نکردند.

  • وقایع مهم بوئینگ و ایرباس

ایرباس تلاش کرد تا با A380 بازی را به نفع خود تغییر دهد. یک هواپیمای عظیم دو طبقه که در زمان ساخت، بزرگترین هواپیمای تجاری محسوب می شد و انتظار از آن به عنوان یک هواپیمای لوکس بسیار زیاد بود. با این وجود، از زمان راه اندازی، فروش آهسته ای در بازار داشت. به گونه ای که بیش از 40 درصد از سفارشات آن تنها از یک شرکت هواپیمایی امارات بوده است.

وقایع مهم
Airbus A380-800 Emirates

از طرفی دیگر شرکت هواپیمایی ایرباس به تازگی کنترل سری هواپیماهای C از شرکت دیگری به نام Bombardier را به دست گرفت. حرکتی که موفقیت زیادی را برای ایرباس به همراه داشت. به همین جهت وزارت بازرگانی آمریکا تهدید کرد که تعرفه ای نزدیک به 300 درصد در برابر هواپیماهای سری C اعمال خواهد کرد.

اما در نهایت کمیسیون تجارت ایالات متحده آمریکا متوجه شد که هواپیماهای سری C تهدیدی برای تجارت بوئینگ محسوب نمی شود. این تعرفه ناموفق، راه را به منظور کسب هواپیماهای سری C برای ایرباس راحت تر کرد.

همچنین شرکت هواپیمایی ایرباس با توجه به پیشینه ای که در زمینه نوآوری داشت، سعی کرد تا بتواند هواپیمایی بسازد که کربن دی اکسید کمتری در هوا منتشر کند.

  • هواپیمای بوئینگ 737 Max

در زمان رقابت کمپانی هواپیمایی بوئینگ با ایرباس، خطوط هوایی که دهه ها پیش از هواپیمای بوئینگ 757 استفاده می کردند، نیاز به تعویض را در هواپیماهای خود احساس کردند. به همین جهت، بوئینگ سری 737 را به عنوان جانشین هواپیماهای قبلی قرار داد. با این وجود، مدل 737 نتوانست جایگزین مناسبی برای مدل های قبلی باشد و به موفقیت آن ها دست پیدا کند.

هواپیمای بوئینگ 737 Max
نمودار سفارش بوئینگ 737

بروز چندین سانحه هوایی در اثر نقص فنی این هواپیما مشکلات بسیار زیادی را برای شرکت هواپیمایی بوئینگ ایجاد کرد. به این ترتیب، شهرت بالای بوئینگ و پیش رو بودن آن در صنعت هوانوردی با مشکلی جدی مواجه شد.

در مقابل، ایرباس که در طول تاریخ از معضلات گوناگونی جان سالم به در برده،  توانست وجه نوآوری خود را حفظ کند و تبدیل به رقیبی جدی و قوی برای کمپانی هواپیمایی بوئینگ شود.

مطالب مرتبط
  • نقطه قوت بوئینگ

بزرگترین نیرویی که بوئینگ در رابطه با بحث ” چه کسی برنده می شود” بدست آورده است، پیش رویی در بازار و شهرت آن است. کمپانی هواپیمایی بوئینگ با توجه به سابقه تاریخی که دارد، می تواند تولید خود را افزایش داده و همچنان سفارشات خود را داشته باشد.

  • نقاط ضعف بوئینگ

بزرگترین ضعف این شرکت در حال حاضر عدم موفقیت هواپیمای 737 Max است. هنگامی که بزرگترین عامل قدرت شما، شهرت شما است، ضربه خوردن به این اعتبار یک خبر بسیار بد محسوب میشود. به خصوص زمانی که رقیبی مانند ایرباس داشته باشید.

به این ترتیب ساخت هواپیمای 737 Max متوقف شد، اما شرکت هواپیمایی بوئینگ قول داد تا تولیدات خود را افزایش دهد و با اختلاف در صدر جدول صنعت هوانوردی باقی بماند. هر چند که کمپانی هواپیمایی بوئینگ نشان داد در گذشته توانایی بیشتری در ساخت محصولات با نقص کمتر داشته است.

از طرفی دیگر اگر شما یک سرمایه گذار یا خریدار باشید، حتی اگر بدانید که بوئینگ دوباره از زمین بلند خواهد شد، آیا واقعا حاضر هستید تا منتظر بمانید؟ به خصوص زمانی که رقیب قوی همچون شرکت هواپیمایی ایرباس وجود داشته باشد.

  • فرصت شرکت هواپیمایی بوئینگ

بزرگترین فرصت بوئینگ، پتانسیل توسعه جهانی آن و در دست داشتن بازار نظامی است. همانطور که پیشتر بیان شد، مورد دوم از برتری های بوئینگ در مقابل ایرباس محسوب میشود که باعث شده کمپانی هواپیمایی بوئینگ همچنان شانس بودن بهترین شرکت هواپیمایی را داشته باشد.

  • تهدیدات برای بوئینگ

از طرف دیگر، تهدید بزرگ شرکت هواپیمایی بوئینگ، توقف ساخت هواپیمای 737 Max است. ساخت دوباره یک هواپیما که بتواند نقص های مدل های پیش از خود را نداشته باشد کار سختی است. شرکت هواپیمایی بوئینگ به این باور نیاز دارد که به موفقیت دوباره خود امیدوار باشد تا بتواند سهم خود در بازار را در برابر ایرباس افزایش دهد.

  • نقطعه قوت ایرباس

علاوه بر پشتوانه اروپایی خود، بزرگترین نقطه قوت ایرباس در نبرد برای بدست آوردن آسمان، داشتن امتیاز هواپیماهای سری C و جت های باریک است. در این زمینه ایرباس نسبت به بوئینگ برتری دارد و با توجه به مشکلات اخیر شرکت بوئینگ، ایرباس شانس افزایش تولیدات خود در بازار را دارد.

  • نقاط ضعف شرکت هواپیمایی ایرباس

آیا به واقع با توجه به کمبود های ایرباس در سایر بخش ها، این شرکت قادر به حکمرانی در آسمان خواهد بود؟ ایرباس نیز نقاط ضعفی دارد که می تواند سدی در برابر رسیدن به جایگاه نخست باشد. به عنوان مثال، هر چند که جت های باریک آن عملکرد خوبی داشته اند، اما هواپیمای A380، نتوانست انتظارات را برآورده سازد.

  • فرصت برای ایرباس

با افتضاحی که تولید 737 برای شرکت هواپیمایی بوئینگ ایجاد کرد، بزرگترین فرصت برای ایرباس فراهم شده است تا بتواند خود را پیشگام در صنعت هوانوردی سازد. با این وجود، با توجه به کاستی های تولیدی خود ایرباس، هنوز مشخص نیست که آیا آنها می توانند از این مزیت برای به دست آوردن دستاوردهای لازم برای کسب مقام اول در رقابت هوایی استفاده کنند یا خیر.

  • تهدیدات شرکت هواپیمایی ایرباس

این واقعیت وجود دارد که بین دو شرکت، ایرباس سابقه بدتری نسبت به برنامه های تولید نسبت به بوئینگ دارد. با وجود کاستی های اخیر شرکت هواپیمایی ایرباس، سرمایه گذاران ممکن است اعتماد بیشتری به بوئینگ در خارج کردن خود از رکود داشته باشند تا توانایی ایرباس در پر کردن خلاء هواپیمایی مانند 737 Max..

  • چشم انداز آینده برای دو شرکت ایرباس و بوئینگ

چشم انداز آینده برای دو شرکت
Alaska Airlines Boeing 737 and Korean Air Airbus A380 at LAX

بوئینگ یا ایرباس، چه کسی برنده است؟ پاسخ به این سوال تا حد زیادی به این بستگی دارد که شما پیروزی را چگونه معنا می کنید و چه معیارهایی برای شما در اولویت قرار دارد. اینکه نگرش شما به تجارت در صنعت حمل و نقل هوایی چگونه است و دیدگاه شما نسبت به کیفیت، ایمنی و راحتی چطور ارزیابی میشود.

همواره تعریف بهتر بودن بین این دو شرکت تغییر می کند، زیرا آنها همیشه در موقعیت های مختلف در بازار قرار دارند. قطعاً می توان گفت که شرکت هواپیمایی بوئینگ از نظر سهم بازار و موقعیت در حال حاضر برنده است. تسلط و برجستگی آن در صنعت بدون تردید بهتر از ایرباس است.

با این وجود، هواپیمای سری 737 یک دردسر بزرگ برای شرکت هواپیمایی بوئینگ محسوب می شود. به گونه ای که حتی اگر آنها بتوانند فرایند ساخت هواپیماهای خود را بهبود ببخشند، دیگر نمی توان گفت که شرکت تولید کننده بوئینگ دارای بیشترین فروش خواهد بود.

همانطور که مجله وال استریت در یک فیلم YouTube در اکتبر 2019 یادآور شد، نزدیکترین رقیب 737 Max ، ایرباس ‘A320neo است که به عنوان پرفروش ترین هواپیما به ثبت رسیده است. در واقع شرکت هواپیمایی ایرباس ممکن است برای اولین بار در تاریخ خود هواپیمایی داشته باشد که نه تنها هماهنگ با مدل بوئینگ نیست بلکه در حد تقاضا ظاهر شود و دقیقاً در زمانی باشد که بوئینگ نتواند نیازها را برآورده سازد.

بنابراین در جواب”چه کسی برنده است” این سوال مطرح می شود که آیا شما بیشتر به پیش رو بودن فعلی در صنعت (بوئینگ) یا نوآوری در ساخت (ایرباس) اهمیت می دهید. هر چند که برای چندین دهه، بوئینگ برتری کاملی بر ایرباس داشت. با این حال، گفته میشود که وضعیت رقابت این دو غول صنعت هوانوردی واقعا نا مشخص است.

برای دریافت جدیدترین به روز رسانی ها در موبایل خود مشترک ما شوید

مشترک شدن در خبرنامه ما
مشترک شدن در خبرنامه ما
برای دریافت آخرین اخبار ، به روزرسانی ها و پیشنهادات ویژه ای که مستقیماً به صندوق ورودی شما تحویل داده می شود ، اینجا ثبت نام کنید.
در هر زمان می توانید مشترک شوید
نظرات