شاید بسیاری از شما نیز هنگامی که سوار هواپیما هستید یا هر زمان که به پرواز با هواپیما فکر میکنید سوالات بسیار زیادی ذهن شما را مشغول کند. برای مثال چرا چرخ های هواپیما هنگام برخورد با زمین نمی ترکد؟ از کار افتادن موتور هواپیما تا چه حد میتواند خطرناک باشد؟
این سوالات و بسیاری از سوالات دیگر که ممکن است تا کنون برای شما پیش آمده باشد که در این مقاله سعی میکنیم تا حد امکان به بسیاری از آن ها که اکثرا جواب های جالبی نیز دارند، پاسخ دهیم.
1
آیا هواپیما میتواند با یک موتور پرواز کند؟
در جواب به این سوال باید گفت بله. برخی از هواپیما ها قادر هستند تا پنج ساعت پس از خاموش شدن یکی از موتور های خود به پروازشان ادامه دهند. ETOPS که مربوط به هواپیماهای دو موتوره است نشان می دهد که بعضی از هواپیماها میتوانند مدتی را تنها با یک موتور پرواز کنند.
در سال 2014 هواپیمای بوئینگ 787 موفق به دریافت گواهینامه ETOPS 330 دقیقه ای شد. داشتن این گواهینامه به این معنی که این هواپیما قادر است بیش از پنج ساعت بدون نیاز به فرود تنها با یک موتور در آسمان پرواز کند.
2
چه اتفاقی خواهد افتاد اگر شخصی در حین پرواز فوت کند؟
شاید شما نیز به این موضوع فک کرده باشید که اگر شخصی در حین پرواز درون هواپیما جان خود را از دست دهد چه اتفاقی برای جسد وی خواهد افتاد. در این مورد باید گفت که بودن یا نبودن جسد این فرد در طول پرواز در کابین شما بستگی به هواپیمایی دارد که با آن پرواز می کنید.
بعضی از هواپیماها مانند هواپیمای ایرباس A340-500 خطوط هوایی سنگاپور دارای مکانی خاص برای نگهداری اجساد هستند. در این هواپیماها بدن فرد به راحتی در داخل یک جایگاه قرار می گیرد و روی آن پوشیده میشود تا پس از فرود به پزشک تحویل داده شود.
3
آیا خلبانان نیز ممکن است در هنگام پرواز بخوابند؟
هنگامی که سوار بر هواپیمایی هستید به خصوص در پرواز های طولانی مدت، شاید این سوال ذهن شما را درگیر کند که ممکن است خلبان ها هم خوابشان ببرد و در این صورت چه کسی هواپیما را کنترل و هدایت خواهد کرد
طبق گزارشاتی که در سال 2017 توسط انجمن خلبانان هواپیمایی انگلیس انجام شد، مشخص شد که از یک گروه 500 نفری از خلبانان، 43 درصد اعتراف کردند که به طور تصادفی در هنگام هدایت هواپیما خوابیده اند. در حالی که 31 درصد از آن ها اعتراف کرده اند که در طول پرواز ناگهان از خواب پریده و مشاهده کرده اند که کمک خلبان آن ها نیز خوابیده است.
4
مصرف سوخت بوئینگ بهینه تر از اتومبیل
ممکن است برای شما نیز جالب بوده باشد که میزان مصرف سوخت در هواپیماها را بدانید و شاید جالب تر آن است که بدانید مصرف سوخت هواپیمایی همانند بوئینگ 747 از اتومبیل شما بهینه تر است. این هواپیما در هر ثانیه 3.7 لیتر سوخت می سوزاند.
به عبارتی دیگر با طی مسافتی معادل 1.6 کیلومتر حدودا 19 لیتر سوخت مصرف میکند که این میزان بسیار کمتر از میانگین بازده سوخت خودرویی است که در هر 40 کیلومتر 3.7 لیتر سوخت مصرف میکند. بنابراین با توجه به تعداد مسافرانی که یک بوئینگ جابجا می کند که چیزی در حدود 747 نفر است، می توان گفت که مصرف سوخت بهینه تری در مقایسه با یک خودرو دارد.
5
آیا فرود هواپیما با چتر نجات امکان پذیر است؟
هر گاه به پرواز فکر میکنیم چیزی با نام چتر نجات ناخودآگاه در ذهن ما تداعی می شود. تنها وسیله ای که می تواند هنگامی که در میان آسمان و زمین معلق هستیم ما را نجات دهد. اما آیا می توان یک هواپیما را از این طریق نجات داد.
شاید عجیب به نظر برسد اما در سال 2016 یک مهندس پرواز از سامانه ای رونمایی کرد که به خلبان این اجازه را میدهد تا در صورت بروز مشکل در موتور هواپیما بتواند کابین هواپیما را آزاد کند و سپس این کابین با استفاده از چتر نجات هایی که در آن مستقر است به سلامت مسافران را روی زمین بنشاند.
اما از آنجایی که بسیاری از مشکلات در پرواز در هنگام برخاستن یا فرود آمدن هواپیما ها رخ می دهد، فرصت کافی برای بسیاری از خلبانان وجود ندارد تا بتوانند به موقع کابین را جدا و چتر نجات آن را فعال کنند و مسافران را نجات دهند.
6
برخاستن و فرود آمدن خطرناک ترین زمان پرواز
شاید بسیاری از افراد تصور می کنند که وقوع حادثه در طول پرواز بیشتر از زمان بلند شدن یا نشستن هواپیما است. به همین جهت در طول پرواز ترس بیشتری را در مقایسه با زمان برخاستن و فرود آمدن هواپیما تجربه می کنند.
اما باید گفت طبق گزارشات شرکت هواپیمایی بوئینگ، 13 درصد از تصادفات کشنده در هنگام برخاستن پرواز و صعود اولیه یا سه دقیقه ابتدایی پرواز رخ میدهد و 48 درصد از حوادث ناخوشایند هواپیمایی در هشت دقیقه پایانی پرواز یا هنگام فرود اتفاق می افتد.
7
امن ترین قسمت هواپیما کجاست؟
بسیاری از ما هنگام سوار شدن به هواپیما و نشستن روی صندلی خود ممکن است به این موضوع فکر کنیم که در حال حاضر امن ترین مکان در هواپیما کجاست. بر اساس اطلاعات جمع آوری شده از بسیاری از تصادفات و سوانح هوایی مشخص شده است که امن ترین قسمت هواپیما بخش انتهایی آن است.
طبق آمار ها در هنگام سقوط هواپیماها، کمترین میزان تلفات با 32 درصد متعلق به صندلی های عقب هواپیما و پس از آن کمترین میزان تلفات با 38 درصد مربوط به بخش جلویی هواپیما است. در حالی که بخش میانی هواپیما با 39 درصد بیشترین میزان تلفات هوایی را به خود اختصاص داده است.
8
تاثیر رعد و برق روی هواپیما
شاید جالب باشد که بدانید تاثیر هواپیما روی رعد و برق بیشتر از تاثیر صاعقه روی هواپیما است. هنگامی که یک هواپیما از میان ابر ها عبور می کند، استاتیک ایجاد شده می تواند باعث تحریک و ایجاد رعد و برق شود. اما آیا هواپیما در اثر برخورد رعد و برق آسیب خواهد دید؟
در این خصوص با اطمینان می توان گفت که حتی اگر هواپیمای شما مورد اصابت مستقیم رعد و برق هم قرار گیرد مشکلی رخ نخواهد داد. به گونه ای که از سال 1967 تا کنون هواپیمایی در اثر اصابت صاعقه در ایالت متحده آمریکا سقوط نکرده است.
هنگامی که رعد و برق به بدنه هواپیما اصابت می کند، جریان الکتریکی به صورت مساوی در تمام فضای آلومینیومی رسانای هواپیما توزیع میشود، در حالی که هیچ گونه اختلالی در سیستم های الکتریکی داخل هواپیما رخ نمی دهد.
9
خاموشی چراغ های هواپیما تنها برای خواب نیست
شاید تاکنون پروازی را در هنگام شب تجربه کرده باشید که در آن چراغ های هواپیما را خاموش می کنند تا شما در راحتی و آرامش بخوابید. اما اگر تا به الان تصور شما از خاموشی چراغ ها تنها برای آرامش شما در شب بوده است، باید گفت که این چنین نیست.
در واقع یکی دیگر از علل خاموش کردن چراغ های هواپیما در شب این است که چشم های شما را به دیدن در تاریکی عادت دهند تا در صورت بروز حادثه احتمالی بتوانید از هواپیما خارج شوید. نکته ای که شاید کمتر کسی به آن توجه کرده باشد.
10
مرگ و میر ناشی از اگزوز هواپیما بیش از سقوط آن است
بله کاملا درست خوانده اید. بر اساس مطالعات انجام شده توسط انستیتو فناوری در ماساچوست آمریکا، دود خارج شده از اگزوز هواپیماها هر ساله مرتبط با مرگ بیش از 8000 هزار نفر در سراسر دنیا است در حالی که تعداد کشته شدگان ناشی از سقوط هواپیما کمتر از 1000 نفر در تخمین زده شده است.
11
باز شدن درب های هواپیما در حین پرواز
تا کنون به باز شدن درب های هواپیما در هنگام پرواز کردن فکر کرده اید. آیا باز شدن درب های هواپیما در هنگام پرواز امری امکان پذیر است. در پاسخ باید گفت خیر. این امکان وجود ندارد که درب های هواپیمای در حال پرواز باز شوند.
اگر چه افرادی چندین بار سعی کردند چنین چیزی را امتحان کنند و به دلیل این کار دستگیر و مجازات نیز شدند اما باید گفت از آنجایی که فشار هوا درون هواپیما بین 4 تا 14 پوند بر اینچ مربع متغیر است عملا باز شدن درب های آن در این حالت غیر ممکن خواهد بود.
12
مرگبارترین تصادف هوانوردی روی زمین
شاید باور این موضوع کمی سخت به نظر برسد اما باید گفت یکی از مرگبارترین تصادفات هوانوردی درست روی زمین رخ داده است. در سال 1977 دو هواپیمای بوئینگ 747 متعلق به پرواز Pan Am 1736 و KLM 4805 در فرودگاه تنریف با یکدیگر برخورد بسیار شدیدی داشتند.
در این حادثه که منجر به انفجار هر دو هواپیما شد، بیش از 500 نفر جان خود را از دست دادند. پس از بررسی های بسیاری که در این خصوص صورت گرفت مشخص شد که هواپیمای KLM بدون اجازه ترخیص شروع به برخاستن کرده و هواپیمای Pan Am نیز به دلیل وجود مه شدید نتوانسته مسیر خروج را به درستی پیدا کند. به این ترتیب فجیع ترین حادثه هوانوردی در طول تاریخ رقم خورد.
13
غذای متفاوت خلبان و کمک خلبان
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید خلبان و کمک خلبان غذای یکسانی در هواپیما نمی خورند. این یکی از سخت ترین قوانینی است که در تمام خطوط هوایی می بایست رعایت شود. این کار به این دلیل است که اگر احیانا یکی از غذاها آلوده بوده و باعث بیماری یکی از خلبان ها شود، دیگری قادر به اداره هواپیما در طول پرواز باشد.
14
تغییر حس چشایی در هنگام پرواز
شاید بسیاری از شما در خصوص اینکه غذاهای هواپیما اغلب طعم خوشایندی ندارند اتفاق نظر داشته باشید. باید بگوییم این نظر شما کاملا درست است و این موضوع به دلیل تغییر حس چشایی ما در هنگام پرواز رخ می دهد.
طبق مطالعات انجام شده، مشخص شده است که در هنگام پرواز به دلیل اختلاف فشار هوای درون کابین و بیرون هواپیما و همچنین کمتر بودن رطوبت درون هواپیما، جوانه های چشایی شما نمی توانند طعم های شیرین و شور را به درستی تشخیص دهند.
15
هواپیما امن ترین راه برای سفر
شاید شما نیز بارها به این موضوع فکر کرده باشید یا برایتان سوال ایجاد شده باشد که امن ترین راه برای مسافرت کدام یک از موارد هواپیما، خودرو شخصی یا قطار است. در پاسخ باید گفت که هواپیما یکی از امن ترین راه ها برای مسافرت محسوب میشود.
طبق آمار در سال 2017 مرگ و میر ناشی از سوانح هوایی صفر بوده است در حالی که در همان سال بیش از 40000 نفر جان خود را در تصادفات جاده ای و در حال سفر با خودرو های شخصی از دست دادند.
16
ترس از پرواز
اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که ترس از پرواز دارند، اصلا نگران نباشید شما تنها نیستید. طبق مطالعات انجام شده نزدیک به 6.5 درصد از آمریکایی ها به بیماری ترس از پرواز دچار هستند. حتی بسیاری از افراد مشهور نیز به این موضوع اعتراف کرده اند که از پرواز می ترسند.
انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا اعلام کرده است که معمولا علائم ترس از پرواز به صورت از دست دادن کامل کنترل یا احساس خفگی خود را نشان می دهد.